MENU

Śniadania

Zestaw podstawowy - " Półmisek Smakosza " zawiera ; swojskie wędliny , bukiet świeżych warzyw , twaróg , ser żółty , masło . Na ogólno dostępnym stole ; chleby ( do wyboru ) , marmolady ( w tym jagodowa z której słyniemy ) , miód , mleko , kawa i herbata . W zależności od dnia do śniadań podajemy świeże bułeczki własnego wypieku , jajecznice , jajka w koszulkach , parówki drobiowe , naleśniki , racuchy .

Obiady

Zakąski

- Łosoś wędzony w sosie miodowo-musztardowym
- Śledź nurzany w ziołach
- Śledź w marynacie
- Kiełbasa swojska sucha
- Szynka wieprzowa swojska
- Baleron swojski
- Sałatka wegetariańska z serem feta
- Smalec

Zupy do wyboru

Pomidorowa , rosół , jarzynowa , grzybowa ze świeżych kurek , grochowa , barszcz ukraiński , kapuśniak , krupnik , fasolowa , zalewajka ( żur na zacierze chlebowym ) , kalafiorowa , grzybowa z suszonych borowików .

Dania drobiowe

- Kurczak pieczony ( udko )
- Kaczka zapiekana z jabłkami
- Kotlet z piersi kurczaka
- Pierś gotowana
- Kotlet De Volai
- Gęś faszerowana pieczona w całości ( na zamówienie )
- Indyk faszerowany pieczony w całości ( na zamówienie )

Dania mięsne

- Kotlet schabowy z czosnkiem
- Przysmak Słowińca
- Schab pieczony z ziołami
- Dzik po Słowińsku ( zapiekany z ziołami w sosie czosnkowym )
- Golonka po Smołdzińsku ( podawana w całosci )
- Pieczeń Chłopska ( wieprzowina w sosie grzybowo-ogórkowym )
- Pieczeń Belzebuba ( wołowina w sosie paprykowo-pomidorowym )
- Wieprzowina w jarzynach
- Karkówka w sosie własnym
- Pieczeń ze strusia w sosie własnym
- Gulasz wołowo-wieprzowy z kaszą
- Bigos myśliwski
- Fasolka po bretońsku
- Kaszanka swojska

Pierogi

- z mięsem
- z kapustą i grzybami
- z jagodami
- z kurkami
- ruskie

Dania rybne

- Łosoś smażony
- Dorsz smażony
- Pstrąg smażony w całości
- Szczupak smażony
- Okoń nilowy smażony
- Sandacz smażony
- Węgorz smażony
- Halibut smażony
- Flądra smażona

Na zamówienie - dorsz duszony z jabłkami cebulą i ziołami , filety rybne ( do wyboru ) zapiekane z czosnkiem i ziołami .

Dania wegetariańskie

- Półmisek świeżych warzyw
- Kotlet z sera
- Naleśniki z powidłami
- Naleśniki z twarogiem

Dodatki do dań głównych

- ziemniaki z wody z koprem
- ziemniaki zapiekane z cebulą
- ziemniaki zapiekane ziołami
- frytki
- pyzy
- bukiety surówek
- borówki z gruszką
- gruszki w marynacie
- ogórki małosolne i kiszone
- chrzan
- ketchup
- żurawina do drobiu
- cytryny

Desery

- ciasta własnego wypieku ( sernik , jabłecznik , makowiec , kruche z owocami )
- lody owocowe
- naleśniki
- miseczka świeżych jagód

 

Menu ( weselne , bankietowe ... )

Do wyboru wiele kombinacji potraw po wcześniejszym uzgodnieniu . Przedstawiamy przykładowe zestawy .

 ZESTAW  1

Obiad

Rosół królewski ( drobiowo-wołowy) , bukiety dań mięsnych ( mięsa panierowane , smażone , pieczenie ) , ziemniaki z wody z koperkiem , zestaw surówek , borówka z gruszką i żurawiny .

Zimna płyta ( patery swojskich wędlin i przekąski )

Swojska kiełbasa , szynka , baleron , schaby pieczone , karkówka , pasztet z dzika , śledź nurzany w ziołach , łosoś wędzony w sosie musztardowo-miodowym , śledź w winnej marynacie , pstrąg w galarecie z warzywami , sałatki jarzynowe , półmiski warzyw w marynacie , grzyby w marynacie )

Dania gorące ( podawane podczas zabawy o ustalonych wcześniej porach )

Zrazy wołowe z pyzami , kurczak pieczony , barszcz czerwony z pasztecikami .

Podczas całej imprezy na ogólno dostępnym stole - kawa , herbata , ciasta do wyboru , owoce .

Dodatkowo napoje gazowane , soki , woda z mięta i cytryną .

ZESTAW 2

Przystawka

Łosoś wędzony w sosie miodowo-musztardowym .

Obiad

Zupa kurkowa , pieczeń z dzika po słowińsku , ziemniaki z wody z koperkiem , bukiet surówek , borówka z gruszką , żurawina .

Zimna płyta

Patery swojskich wędlin , śledź nurzany w ziołach , pstrąg w galarecie , ryba po grecku , sałatka jarzynowa , półmiski świeżych warzyw , półmiski warzyw w marynacie , sałatka z jarzyn z serem feta .

Dania na gorąco

Papryka czerwona faszerowana kaszą i boczkiem , kotleciki zawijane z indyczej piersi faszerowane brzoskwinią i borówką , kaczka pieczona z jabłkami , barszcz czerwony z pasztecikami z farszem grzybowym .

Podczas całej imprezy na ogólno dostępnym stole - kawa , herbata , ciasta do wyboru , owoce .

Dodatkowo napoje gazowane , soki , woda z mięta i cytryną .

 

Kolacje Biesiadne

Kolacje biesiadne organizujemy przy wolnostojącym grilu .

1. Kiełbasa w pęczkach pieczona metodą tradycyjną na długim kiju .
2. Serdelki krupnioka z duszoną cebulą oraz swojskim boczkiem .
3. Pieczona karkówka z ziołami i borówką .
4. Filety z kurczaka w ziołach prowansalskich .
5. Bigos wiejski z suszonymi grzybami i mięsem z dzika .
6. Ziemniaki pieczone w całości .
7. Smalec swojski .

Dodatki - ogórki kwaszone ( własnego wyrobu ) , musztardy , ketchup , chrzan , napoje alkoholowe i bezalkoholowe .